Stel je voor dat je op je computer op zoek ging naar een file. Iedere keer als je denkt het juiste bestand te pakken te hebben, verandert het van plaats of wil het niet openen. Er komt een pop-up die zegt “Misschien wil je eerst even je Instagram checken” of “Zou er al iets nieuws verschenen zijn in je koelkast?”

Je zou al snel bij de leverancier van je laptop of je software aan de telefoon hangen om te klagen over hoe onbetrouwbaar zijn product is. Toch is het precies hoe ons brein werkt. We kunnen ongelooflijk veel onthouden, maar wanneer en hoe die informatie beschikbaar is, daar hebben we niet altijd de controle over.
“Never rely on your memory”
Dat je iets wel zal onthouden, is één van de grootste leugens die je jezelf kan vertellen. Telkens je iets opdiept uit je geheugen (een idee, een anekdote, een recept) wordt die informatie minder accuraat.
Bovendien heb je een beperkte hersencapaciteit. Als je die reserveert om iets bewust te onthouden (“ik moet er nog aan denken dat …”), dan heb je minder capaciteit om creatief te zijn, leuke herinneringen te maken of diep na te denken. De dingen waar je brein voor bestemd is.
Iets onthouden - al is het maar iets kleins als de vuilniszakken buiten zetten op woensdagavond - is als water willen vasthouden in je handen. Je steekt er heel veel energie in, terwijl de kans groot is dat het toch tussen je vingers glipt. Het resultaat: veel stress en weinig - nu ja - resultaat.
Een extern geheugen
De oplossing: net als bij een computer vertrouw je idealiter niet op één geheugen, maar sla je bestanden en notities ook op een externe plaats op, zoals de cloud of een externe harde schijf. Dat externe geheugen bewaart je informatie onveranderd en gestructureerd. Zo kan je het altijd aanspreken.
Je externe geheugen kan digitaal of op papier zijn, waar jij je comfortabel bij voelt. De mate waarin je jouw notities en taken met anderen deelt en of je planning er elke week anders uitziet, bepalen mee je keuze. Je zal ook een voorliefde voor papier of je computer hebben. Als je graag met een papieren notitieboekje werkt, dan raak ik The Bullet Journal Method aan. Voor digitale systemen ben ik zelf een fervent aanhanger van Notion.
Meer weten over Notion? Schrijf je dan in voor het eerstvolgende introductiewebinar.

Heb je een systeem gekozen, dan ga je het vullen. Mijn favoriete manier om dit te doen, is met een breindump.
Neem een leeg blad.
Draai je kookwekker op 20 minuten.
Begin alles op te schrijven waar je aan denkt. Hoe groot of klein de taak is, maakt niet uit.
Klaar voor de 20 minuten om zijn? Kijk nog eens goed rond in je kantoor, je keuken of je kalender. Blijf schrijven tot echt niets meer kan bedenken.
Voeg je taken hierna toe aan je takenmanager of bullet journal. Hopelijk voelt je hoofd nu heerlijk leeg aan, klaar om écht belangrijke informatie vast te houden.
Genoten van deze blogpost?
Laat het me even weten door me te taggen via @the.time.hub op Instagram. Enneuh, niet vergeten tijd te nemen om tijd te maken hé!