top of page

Struggle je met routines tijdens vakanties? Lees dan dit.
Gisteren had ik een call met één van mijn klanten.

Ze gaf tijdens onze call aan dat het tijdens deze huidige vakantie, best moeilijk is voor haar om ’s ochtends aan haar werkdag te starten. Ze vertoont uitstelgedrag, het voelt oncomfortabel aan…en vervolgens zit ze natuurlijk op zichzelf te vloeken dat werken niet lukt.

Het deed me denken aan een gelijkaardig gesprek met een andere klant. Ook zij heeft de laatste tijd moeite om haar laptop te openen aan het begin van de dag.

Bij beide klanten is dit eigenlijk terug te brengen tot iets wat heel simpel is, maar niet gemakkelijk: onze gewoontes.

Om wat meer context te scheppen: klant nummer één heeft kinderen. En die kinderen, die hebben nu het vakantie is een hele andere routine. In plaats van naar school, gaan ze naar kampjes of de grootouders. Die dagen zien er dus wat anders uit dan gewoonlijk. En dat zorgt ervoor dat haar brein in de war is.

Idem dito voor klant nummer twee, die de laatste tijd heel vaak op locatie freelance voor klanten gewerkt heeft. Deze periode werkt ze weer een tijdje van thuis uit, maar haar hersenen beseffen dat nog niet.

Ik verwijs bewust twee keer naar onze hersenen, want dit is wat mijn beide klanten blokkeert bij het starten aan hun werkdag. Ons brein houdt ontzettend veel van structuur, herkenbaarheid, routine en heeft dit vaak ook nodig.

En laat dat net hetgene zijn wat op dit moment bij beide klanten ontbreekt.

Ook in termen van pure productiviteit en focus, is een gebrek aan routine nefast. Want het ding is dat we, zonder acties die elkaar standaard opvolgen, ruimte laten aan ons brein om een keuze te maken. En waar we misschien wel houden van die vrijheid, is de realiteit ook dat ons brein vaak lui is.

Als je je brein de keuze geeft tussen iets moeilijk (zoals je werkdag starten met de juiste prioriteiten) of iets makkelijk (zoals nog even de vaatwas uitladen met een podcast in je oren), dan kiest ons brein heel vaak voor de makkelijke oplossing. Daar is in essentie niets mis mee, want we zijn als mens inherent altijd op zoek naar plezier, rust en gemak.

Maar in de meeste gevallen zijn we ook ambitieus en willen we vooruit. De twee klanten hierboven willen écht wel werken.

Maar missen gewoon even dat duwtje dat ze nodig hebben om aan de slag te gaan.

En dat duwtje komt vaak in de vorm van een klein deeltje theorie rond gewoontes.

Gewoontes bestaan uit allerlei verschillende aspecten, die ik heel graag uit de doeken doe in de Hack your Habits online workshop. Maar ik licht al met plezier een tipje van de sluier, zodat jij alvast verder kan als deze situatie voor jou herkenbaar is.

Wat bij deze uitdagingen vaak kan helpen, is om een specifiek scenario te schrijven. Want dat is wat nu ontbreekt. Klant nummer 1 start normaal gezien aan haar werkdag van zodra ze de kinderen aan school heeft afgezet, terug thuis komt en een koffietje gemaakt heeft. Dat is haar cue om haar laptop te openen en aan de slag te gaan. Bij klant nummer 2 is dat wanneer ze aankomt op kantoor.

De bedoeling is dat beide klanten vanaf nu op voorhand gaan nadenken hoe hun scenario eruit zou zien.

Als hun ochtend een film was, hoe zou die er dan uit zien? En op welk moment zouden ze aan hun bureau plaatsnemen en starten met werken?

Dit scenario kan je perfect een week op voorhand uitdenken of de dag ervoor. Maar door dit te doen, geef je jouw hersenen alvast een duidelijk beeld om aan vast te houden én neem je een deel van de beslissingsvrijheid weg. Dan moet je je niet meer afvragen of je nu eerst een was gaat insteken of niet, je hersenen weten al hoe je ochtend eruit moet zien.

Je kan dit perfect aan het eind van de vorige werkdag doen of vlak voor je gaat slapen, dat maakt allemaal niets uit. Maar één minuut de tijd nemen om je scenario voor de volgende dag te schrijven, kan een uur verschil maken in je productiviteit.

Wil je graag een paar uur hands-on aan de slag gaan met jouw gewoontes en routines?

De Hack your Habits workshop is een online Zoom sessie waarin ik jou help om jouw gewoontes om te vormen en zo verandering op lange termijn kunnen bereiken.

En nee, tuurlijk verlaat je de sessie niet als een compleet ander mens met een 180° ommezwaai in gedrag. Maar je hebt wel alle handvaten en inzichten die nodig zijn om de komende weken één specifieke gewoonte te gaan trainen. Persoonlijk vind ik gedragsverandering ontzettend fascinerend, dus deel ik graag vol enthousiasme alles wat ik hierover weet met jou én proberen we het meteen in actie om te zetten.


Ontdek hier alles over de workshop.

Nog vragen of opmerkingen over de workshop of dit onderwerp? Stuur ons een mail naar team@thetimehub.be. We're here to help.

bottom of page