top of page

Overweldigd door alle informatie? Je bent niet alleen.

Voel je je soms overweldigd? Door alle taken en alle informatie die op je afkomt? Weet ten eerste dat dat perfect normaal is.


In een maatschappij die tegenwoordig enorm door drukte geleid wordt, kunnen we er bijna niet meer aan ontsnappen. Overwhelm door gewoon chronisch te veel taken op je lijstje te hebben, daar heb ik het in podcastaflevering 16 al eens eerder over gehad, dus ga die zeker even luisteren mocht je hier meer over willen weten.


Vandaag wil ik het eens hebben over een ander type overwhelm en dat is de information overwhelm.



Tegenwoordig consumeren we meer content dan we ooit iets mee zouden kunnen aanvangen. We spenderen uren van onze tijd al lezend, luisterend en kijkend naar de tips en tricks die anderen ons bieden over hoe we ons beste leven kunnen leiden, productiever kunnen worden, beter kunnen verkopen,…noem maar op.


We hebben de chance dat het internet er is, en het geeft ons een bodemloze put aan informatie, maar de FOMO is real en hoewel veel informatie heel leerrijk kan zijn, zorgt het ook voor ontzettend veel ruis in onze dag én in ons hoofd.


En het wordt alleen maar erger. De dag van vandaag maken we een ware TMI (too much information) epidemie mee. Een artikel van de Morgen uit 2019 bericht dat we elke dag zo’n 10,5u aan media spenderen. En dat was dan nog voor corona uitbrak. Prognoses van experten stellen dat het volume van content dat wereldwijd gecreëerd en geconsumeerd wordt, nog gaat verdubbelen tegen 2025.


Niet alleen spenderen we al ongelofelijk veel tijd online, de manier waarop informatie onze kant op wordt gegooid blijft ook veranderen. Wat we zien wordt bepaald door algoritmes die telkens opnieuw aan onze mouw trekken. Onze aandacht wordt ingenomen door korte, snackable content en videos die ons niet meteen vooruit helpen, maar wel een 5-tal minuutjes verlossing bieden van de drukte die we anders zo aanwezig voelen.


En naast al die online content die geconsumeerd moet worden hebben we ook nog eens allemaal een druk leven in real life. Een business die geoptimaliseerd moet worden, een huishouden dat gerund moet worden, een kind en partner die -let’s face it- in leven gehouden moeten worden…


Geen wonder dat het soms allemaal eventjes te veel is. Het allergrootste probleem? We proberen een hedendaags leven te runnen op een brein dat nog in de oertijd leeft. Technologie is de laatste decennia enorm vooruit gegaan en heeft ons levens steeds complexer en drukker gemaakt, maar jammer genoeg is ons brein zo’n 200.000 jaar geleden blijven hangen.


Laten we vandaag even stilstaan en uitzoomen en één aspect van dit probleem aanpakken.


Denk even terug aan alle content die je tijdens de laatste maand geconsumeerd hebt. De boeken en artikels die je gelezen hebt, de podcasts (zoals deze) die je beluisterd hebt, de YouTube videos die je bekeken hebt, de posts die je in je feed een like hebt gegeven…


Kijk eerst even naar de tijd die je hierin geïnvesteerd hebt.

Kijk nu naar het resultaat dat het je heeft opgebracht.


Kan je me nu vertellen wat je geleerd hebt van het laatste boek dat je gelezen hebt? Of de laatste video die je bekeken hebt? Wat is het meest nuttige dat je geleerd hebt uit je laatste cursus?


Toch moeilijk? Is dat niet spijtig?


Zeker wanneer we tegenwoordig constant het gevoel hebben niet voldoende tijd te hebben om onze doelen te bereiken en alles te doen wat we willen doen in het leven.


Zonde toch? Want niet alleen investeren we dan uren van onze kostbare tijd in inspiratie die we vervolgens laten verwateren, we creëeren er alweer meer ‘open loops’ mee in ons hersenen. Meer stress omdat er nog informatie is waar we nog iets mee moeten doen.


Wat is de return-on-investment van deze 10,5 uur dan? Tuurlijk, een deeltje van de media die je consumeert is ook puur ter ontspanning, laten we dat niet vergeten. Ik kijk net zo graag als een ander eens naar een serietje op Netflix, of ga ook niet stelselmatig alle antwoorden uit de Slimste Mens noteren.


Maar als je eerlijk bent met jezelf - zou je niet een pakje meer tijd vrij kunnen maken als je bewuster omging met de content die je consumeerde? Of zou je misschien meer vooruitgang kunnen maken met je doelen als je effectief iets deed met de informatie die je kant op kwam?


Klinkt het herkenbaar? Mijn excuses als ik hier wat straight forward in ben.


Het is gewoon één van de zaken waar ik het liefst van al over praat: over jouw relatie met informatie.


Bij mij veranderde die relatie toen ik mijn bedrijf startte en als virtuele assistent begon te werken. Ik werkte voor verschillende klanten en had een ontzettend gevarieerde job: ik implementeerde technische zaken in tools, werkte mee lanceringen uit, creëerde content,…Allemaal zaken die ik nog nooit eerder had gedaan. Zeker het content luik was ontzettend interessant, want de ene keer moest ik een stuk schrijven over voeding en sport, en de andere keer over hoe je meer financiële vrijheid kon creëren. Een keer had ik zelfs een klant in de luchtvaart, dus moest ik me inlezen in vliegtuigen en hoe een pilotenopleiding in elkaar zit. Om nog maar te zwijgen over mijn eigen business in productiviteit die ik aan het uitbouwen was.


Superleuk, maar ook ontzettend overweldigend. Want mijn aanpak hierin was in het begin totaal niet optimaal. Stel dat ik op maandag een post over voeding moest schrijven voor klant A, dan ging ik op zoek naar relevante artikelen. Ik las alles, verzamelde wat me interessant leek, schreef het artikel en sloot vervolgens opnieuw alle tabbladen. Op dinsdag deed ik hetzelfde voor klant B, die wou dat ik over business schreef.


Het probleem hiermee? De kans was heel groot dat er in mijn artikels van maandag ook tips over bewegen zaten die ik evengoed in een andere post voor diezelfde klant had kunnen gebruiken. Of dat ik in een business artikel tips las over tools om te automatiseren die ik in een post voor mezelf kon gieten. Of dat het rigide schema van de opleiding van een piloot me iets kon leren over discipline, wat ik opnieuw ergens anders kon gebruiken.


Ik begon langzaamaan het nut in te zien van een collectief geheugen, een plaats waarin ik alle artikelen kon bewaren die ik ooit las, en waar ik de essentie uit kon halen. Een essentie die ik vervolgens kon gaan connecteren met andere topics, quotes, oefeningen, tips uit boeken enzoverder.


Ik bouwde een knowledge hub uit - mijn eigen persoonlijke bibliotheek aan kennis die ik kon omzetten in actie wanneer ik maar wou.


Dit is het antwoord op de vraag die ik ontzettend vaak krijg: hoe komt het dat jij precies eindeloos veel inspiratie blijft hebben?


Wel: omdat ik 1) heel bewust ben in wat ik consumeer en 2) omdat ik de dingen die ik consumeer en die me relevant lijken op 1 centrale plaats stockeer, waar ik informatie opnieuw kan consulteren en samenvoegen tot iets nieuws.


Ik hou daarom van de volgende quote:


Genius is 1% inspiration, 99% good notetaking.

Ik hoef maar naar mijn knowledge hub te kijken en de ideeën stromen binnen. Ik kan tips & tricks combineren, mijn visie op een leuke quote posten of in een handomdraai een gemakkelijke oefening aan mijn klanten meegeven.


Dat is de kracht van mijn digitale geheugen. Waar jij al die informatie dan opslaat, vraag je je misschien af?


Bij mij persoonlijk is Notion hiervoor de holy grail tool. Het is de productiviteitstool die ik al sinds 2019 gebruik om mijn leven en bedrijf in te organiseren en die me al zoveel helderheid en mentale rust gebracht heeft.


Maar nog belangrijker dan de tool die je gebruikt is het feit dat je een tool gebruikt. Dat je stopt met alle gems aan inspiratie en ideeën in je hoofd te bewaren, dat je stopt met eindeloos content te consumeren waar je vervolgens niets mee aanvangt. Dat je je informatie niet verspreid zet over 101 verschillende tools heen, waardoor het je totaal aan overzicht ontbreekt.


Als je geen centrale plaats hebt om dingen op te slaan, heb je ook geen centrale plaats om dingen te vinden.


Ik durf wedden dat jij ontzettend waardevolle kennis hebt, nu op je computer of in je notitieboekjes. Aanzetten voor producten of diensten die je wil uitbouwen, eerste versies van blogposts of social media posts, inzichten die je gekregen hebt na het lezen van een boek,…Uren en uren (en laten we ook eerlijk zijn - honderden en honderden euro’s) aan ongerealiseerd potentieel dat gewoon ergens op je ligt te wachten.


Wat zou het voor je betekenen mocht je gewoon neerzitten en binnen de paar minuten snel vinden wat je zoekt? Dat je net zoals met Lego verschillende blokken kan samenzetten om een prachtige presentatie te maken of blogpost te schrijven of een nieuw project te kickstarten? Wat als je een digitaal geheugen had, zodat je jouw hoofd kon gebruiken voor wat er voor jou écht toe doet, namelijk nadenken?



Mogelijks heb ik je nu wat op je paard gekregen, want laten we eerlijk zijn, kennis verzamelen is leuk. Het is fantastisch om tijdens het kuisen en koken een informatieve podcast te luisteren, want wanneer heb je er anders tijd voor? Het is leuk om ‘s ochtends even een YouTube video van je favoriete expert te bekijken vooraleer de werkdag start en zo een boost aan inspiratie en motivatie te krijgen.


Helemaal akkoord.


En ik argumenteer absoluut niet dat je dit vanaf nu niet meer mag doen. Waar ik wel voor wil argumenteren is om heel bewust te zijn over welk type content je vandaag consumeert.


Hoe groot is de kans dat het non-fictie boek dat je nu aan het lezen bent, exact datgene is wat je nu in je business nodig hebt? Dat de artikelen en nieuwsbrieven die je binnenkrijgt, exact de antwoorden bieden op vragen die je nu hebt? Dat je onmiddellijk actie kan uitvoeren met de tips die je hoort in een podcast interview?


Ik ga gokken dat die kansen vrij klein zijn.

Daarom wil ik je vandaag even wakker schudden en tips geven om op dit vlak beter met je tijd om te gaan.


Afhankelijk van het type content heb ik hier twee verschillende tips voor.


Learn just in time, not just in case


Als het om content gaat waar je langer dan 1 uur over doet om ze te consumeren (denk boeken, videos,…), dan raad ik eigenlijk aan om deze content op een ‘wishlist’ te zetten en er pas aan te beginnen wanneer je echt de nood voelt. Zo lees ik pas boeken over mijn financiën beheren als dit één van mijn doelen is en volg ik pas een cursus over lanceren op het moment dat ik echt een eerstvolgende lancering aan het voorbereiden ben.



Send information to your future self


Als het gaat om content die je vluchtiger kan consumeren (een podcastaflevering, een YouTube video, een Instagram post) dan raad ik zoveel mogelijk aan om je inspiratie en notities hieruit meteen te noteren en in een kennisdatabase op te slaan voor de langere termijn. Vervolgens ga je deze content opnieuw consulteren op het moment waarop je het nodig hebt, wanneer je bvb. aan een bepaald project aan het werken bent.


---


Hoe je dit proces doorloopt is cruciaal maar is oh zo belangrijk in een wereld waarin informatie één van de meest waardevolle bronnen is. Studies tonen aan dat de totale waarde van fysiek kapitaal in de VS geschat wordt op 10 triljoen dollar. De waarde van menselijke kapitaal, a.k.a. kennis wordt geschat 5 tot 10 keer groter te zijn.


Heel weinig mensen hebben een systematische aanpak in hoe ze met informatie omgaan. Jij kan hier een uitzondering in zijn. Jij kan de kracht van informatie ten goede gebruiken, in plaats van je erdoor te laten overweldigen.


Jij kan leren surfen op de golven van informatie, in plaats van erin te verdrinken.

bottom of page