top of page

Hoe structuur groei bracht voor House of FAMM: Een interview met founder Sanne van Riel


Vandaag hebben we een interview met Sanne van Riel, eigenares van coworking en event space House of Famm en zomerbar Bar Chapel, beide in hartje Antwerpen. Sanne heeft onlangs samengewerkt met ons om haar Notion workspace te laten bouwen en we zijn benieuwd naar haar ervaringen.Wat heeft je doen beslissen om meer overzicht en structuur in je werk te creëren en in dit geval specifiek met Notion aan de slag te gaan?


"Ik was echt op zoek naar meer rust in mijn hoofd, meer focus als onderneemster, meer efficiëntie binnen mijn bedrijf en team. Ik voelde enorm hard dat ik in mijn ideale rol als concept designer wilde staan, maar dat dit keer op keer niet lukte.
Nu besef ik dat er eerst structuur moet zijn binnen mijn onderneming, voordat ik kan groeien naar die ideale rol binnen mijn droombusiness. Structuur is nodig voor die rust in mijn hoofd en dat besef ik nu.


En ik voel het: getting there with jullie hulp."


Wat waren beperkende gedachten die je had over het aanbrengen van meer structuur?


"Ik dacht eerst en vooral dat structuur saai was. Of dat structuur mij saai zou maken.


Bovendien dacht ik dat structuur, plannen en zekerheid mijn eigen vrijheid zouden afnemen. Ik hou niet echt van plannen, van vastgelegde doelen en structuren.


Tot slot dacht ik ergens dat structuur gewoon niet voor mij weggelegd was. Dat ik als persoon niet gemaakt was om productief te zijn.


Naast jullie hulp om de structuur te creëren, heb ik mij hier ook in laten bijstaan door Kirsten Oerlemans. Zij heeft me doen inzien dat ik ontzettend veel beperkende gedachten had hierrond, een echte eye-opener en een bewustwordingsproces om te zien dat al die gedachten eigenlijk net mijn groei tegenhouden in plaats van vooruithelpen.


Ik denk dat dit de ideale combinatie was om nu te kunnen zeggen dat ik enorm gegroeid ben als onderneemster.Een quote van Kirsten blijft me nog steeds bij:


Een voortdurend streven naar vrijheid, neemt net je vrijheid af.

Omdat ik dacht dat ondernemen in vrijheid zonder vastgelegde structuren was, liep ik telkens tegen de lamp, omdat het dat dan net niet zo was. Nu besef ik dat een gegronde structuur mij vrijheid in m’n hoofd en in m’n business kan opleveren."Hoe verliep het proces om alles te structureren voor jou?


"Het proces heeft veel tijd gekost. We zijn ondertussen al meer dan een halfjaar bezig. Maar dit was nodig voor mij. Astrid (Notion Architect bij The Time Hub, nvdr.) heeft mij de tijd gegeven die ik nodig had, heeft mij af en toe uit mijn comfortzone geduwd, maar vooral ook geluisterd naar wat ik nodig had. Dit was echt de juiste manier om nu zelf meer en meer aan de slag te willen gaan met Notion. Ik heb nu elke dag zin om Notion te openen, hoe goe is da?


In het begin had ik bijvoorbeeld een aversie tegen 'taken opsommen en die inplannen', of ik kon zelfs soms op momenten niet op taken komen omdat mijn hoofd zo vol zat.


Het was echt zo waardevol om te zien hoeveel taken je eigenlijk doet op een dag: ideaal om de efficiëntie van je uren of de uren van je team te verbeteren op die manier.


Het vertrouwen in Notion heeft ook wel eventjes geduurd. Maar nu besef ik dat ik eigenlijk Notion beter kan vertrouwen dan dat overvolle hoofd van mezelf. Nu nog wat meer focus op het financiële aspect (ondertussen ook al een hele pagina in Notion) en yes, dan ben ik helemaal fier. Astrid heeft echt op maat van mij en mijn business gewerkt & it keeps on going. Ik ben ondertussen in het vervolgpakket gestapt, want ik verlang naar meer.


Wat brengt het je op dit moment al? En wat zijn volgens jou de voordelen op langere termijn?


Ik durf te zeggen dat ik bijna terug in mijn ideale rol sta. Ik voel plots een enorme vrijheid, alsook het gevoel van 'yes, ik kan het allemaal aan!'. Ergens durf ik het nog niet te hard uitspreken, maar toch ik spreek het uit en ik voel het!


De voordelen? Meer rust in mijn hoofd is dus duidelijk nummer 1. Maar ook mijn verdere groei als onderneemster, meer grip op mijn concepten, op mijn team en op mezelf.


Wat vind je het handigste aan je workspace (en de structuur)?


"Het handigste aan de workspace zelf? Alles staat bij elkaar op één plaats. Alles van House of FAMM zit in één onderdeel, alles van Bar Chapel of mijn personal brand (working on both of them) zit in andere onderdelen. Daarnaast hebben we de hele operationele tak met financiën, contracten, leveranciers en dergelijke in één onderdeel gezet. Maar toch zie je veel overlappingen: zoals to do's, agenda, contentplanning, financiële cijfers die in elk onderdeel terugkomen en samenhangend zijn. Love al die filters achter Notion ;)


Om dat zelf onder de knie te krijgen, moet ik nog wel een beetje beter opletten volgende keren. Stap voor stap he!


Oh ja, ik mag de weekly review niet vergeten: dit helpt mij enorm om voorbereid aan de week te beginnen, te zien dat ik soms onhaalbare dagen inplan qua takenpakket en niet all over the place te zijn. Dit had ik een halfjaar geleden verschrikkelijk gevonden om wekelijks een weekly review te doen, weet ik zeker.


Oprecht een dikke merci aan Astrid, Ellen en The Time Hub voor de hulp én groei."


Sanne, bedankt voor het delen van je ervaringen en we wensen je veel succes met je bedrijven en de toekomstige groei!

bottom of page