
Tijd is een waardevol bezit dat we allemaal hebben, maar soms kunnen onze eigen gedachten ons beperken in het benutten van onze tijd. Het is daarom belangrijk om te erkennen welke beperkende gedachten over tijd we hebben en hoe we deze kunnen aanpakken.
In deze blog vertel ik je graag welke 5 beperkende gedachten ik het vaakst zie voorbij komen bij klanten en tijdens onze live training ‘Productiviteit in Balans’.
#1 “Ik heb nooit genoeg tijd”
Ik heb geen tijd om te gaan sporten, geen tijd om aan mijn business te werken, geen tijd om te mediteren of te lezen…
Herkenbaar? We durven deze uitspraak allemaal wel eens doen. Maar onderliggend zeg je hiermee eigenlijk dat je zelf geen invloed hebt op waar je tijd naartoe gaat.
En de waarheid, hoe hard ze ook mag zijn, is dat je altijd een keuze hebt over waar je tijd naartoe gaat. In plaats van te kijken naar wat er allemaal gedaan moet worden, is de kunst dus om hier heldere prioriteiten in te stellen en keuzes te maken.
Je kan niet alles doen. Leer middelmatigheid omarmen in sommige zones van je leven en bedrijf en maak tijd voor wat er écht toe doet.
#2 “Ik moet altijd druk zijn”.
"Als ik niet druk bezig ben, dan ben ik niet productief."
"Als ik geen taken van mijn lijstje afvink, ben ik mijn tijd onnuttig aan het spenderen."
"Als ik mijn vrije tijd in de zetel spendeer voor de televisie, dan ben ik lui."
Deze uitspraken roept bij mij een duidelijke gedachte op. Er is namelijk een verschil tussen productiviteit en creativiteit. Productiviteit is de kunst van het ‘doen’, creativiteit is de kunst van het ‘denken’. In de huidige werkrealiteit leggen we zo veel nadruk op het ‘doen’, dat we het ‘denken’ soms vergeten.
Creativiteit doet ons reflecteren of er betere manieren van werken zijn dan onze huidige werkwijze, of er betere oplossingen zijn dan de meest voor de hand liggende en of de taken die we uitvoeren in onze productieve modus ons nog wel brengen waar we naartoe willen gaan.
Laten we dus vooral durven even het werk neerleggen, een stap terugzetten en de creativiteit toelaten. Want beiden zijn nodig om een succesvol bedrijf te runnen.
Oftewel: we moeten de dalen leren aanvaarden om de pieken te kunnen nemen.
Want de gedachte dat je altijd druk moet zijn is een one-way ticket richting stress, vermoeidheid en burn-out.
Rust en ontspanning zijn net zo belangrijk als hard werken.
#3 Ik kan niet veranderen hoe ik mijn tijd besteed
Het idee dat je vast zit in een bepaald patroon en geen controle hebt over hoe je je tijd besteedt, kan je beperken in het maken van positieve veranderen.
Het is niet voor niets dat één van mijn favoriete quotes de volgende is:
“Tijd vliegt, maar jij bent de piloot.”
Er zijn maar heel weinig scenarios waarin we geen impact hebben op hoe onze tijd verloopt. Wil dat zeggen dat het gemakkelijk is om verandering aan te brengen? Absoluut niet.
Het betekent vaak moeilijke gesprekken voeren, grenzen stellen, onze focus trainen, keuzes maken, onze beschikbaarheid aanpassen en onze mindset veranderen.
Maar het kan wel. Het is dus ontzettend belangrijk om te beseffen dat je altijd keuzes hebt en dat je zelf verantwoordelijk bent voor hoe je je tijd besteedt.
Je kan vandaag de controle over je tijd terugkrijgen.
#4 “Ik moet altijd beschikbaar zijn.”
De overtuiging dat je altijd beschikbaar moet zijn voor anderen, kan je tijd en energie opslorpen en je eigen doelen en prioriteiten overschaduwen.
Opnieuw komen we bij het stellen van grenzen aan. Jij bent de koning of koningin van je eigen agenda. En je hebt het recht op op eender welk moment te deconnecteren.
Op 1 april 2023 werd in België het recht op deconnectie actief. Dit recht stelt dat elke werknemer in een bedrijf met meer dan 20 medewerkers het recht heeft om na de werkuren niet meer beschikbaar te zijn voor mailtjes en telefoontjes van collega’s en bazen.
Alllemaal goed en wel, maar als we onszelf er niet naar gaan gedragen, dan verandert er op langere termijn niets. Het feit dat we een simpele checkbox op een blaadje papier instellen, betekent niet dat dit ook effectief iets verandert aan onze werkdruk en werkrealiteit.
We mogen niet van anderen verwachten dat ze zich aan onze grenzen houden, toch nog niet in de maatschappij hoe ze er nu uitziet. Ook hier moeten we 100% verantwoordelijkheid nemen over wat we communiceren, hoe we feedback geven en hoe we zelf onze grenzen in stand houden.
#5 Hoe langer ik werk hoe meer ik gedaan krijg
Het is een illusie dat tijd en productiviteit lineair aan elkaar verbonden zijn. In de tijd van de Industriële Revolutie klopte het misschien dat wanneer we 2 uur aan de fabrieksband stonden, we ‘x’ aantal goederen geproduceerd kregen. Wanneer we vervolgens 4 uur aan de band stonden, konden we onze productie maal 2 doen.
In tijden van kenniswerk gaat deze vergelijking echter niet meer op.
Statistieken en onderzoek tonen aan dat onze productiviteit zienderogen daalt naarmate iemand een lange periode aan één stuk door werkt zonder pauze te nemen.
Wanneer je aan het eind van de dag dus voelt dat je energie op is, leer stoppen. Want wat je op dat moment met haken en ogen en op een uur tijd in elkaar bokst, doe je de dag erna op 15 minuten wanneer je fris en monter bent.

Het is belangrijk om te erkennen dat deze beperkende gedachten onze perceptie van tijd kunnen veranderen en ons beperken in het benutten van onze tijd. Het is aan ons om deze gedachten uit te dagen en onze eigen mindset te veranderen om meer controle te krijgen over onze tijd en ons leven. Door bewust te zijn van onze gedachten en ons gedrag, kunnen we onze tijd beter benutten, ons leven verrijken en onze business laten groeien.
Laten we samen onze definitie van productiviteit veranderen. Contacteer ons via team@thetimehub.be om te kijken hoe we jou hierbij kunnen helpen.