top of page

Zo pak ik mijn jaarlijkse review aan

Ik ben een fan van regelmatig terugkijken naar de afgelopen periode om te evalueren en vooruit kijken om te plannen. Het eind van het jaar is perfect om deze oefening te doen. Daar vind je online dan ook ontzettend veel journaling prompts voor. Check hiervoor zeker Unravel Your Year van Susannah Conway. Elk jaar brengt ze deze (gratis) gids vol met prompts uit om je te helpen nadenken over het afgelopen jaar.







Zoals gewoonlijk deel ik mijn eigen review zelf in een aantal blokken op:


1. Terugblikken


Ga je terugblikken, blijf dan zo dicht mogelijk bij jezelf en ga kijken naar de evolutie die je op persoonlijk vlak hebt doorgemaakt het voorbije jaar.

  • Hoe ben je veranderd?

  • Welke kantjes van jezelf heb je leren aanvaarden?

  • Welke beperkende gedachten heb je losgelaten?

  • Wanneer heb je je door angst laten tegenhouden?

  • Wat heb je over jezelf bijgeleerd?

  • Hoe ben je gegroeid?

Gebruik de vragen of prompts die je zelf wil, maar sta zeker stil bij de persoonlijke groei die je het voorbije jaar hebt gemaakt. Wedden dat die groter is dan je dacht?


Daarna kan je een kijkje nemen naar alle activiteiten die je gedaan hebt en de herinneringen die je hebt gemaakt. Hopelijk geven ze je een warm gevoel vanbinnen. Door dit te doen, kan je een duidelijk beeld krijgen van waar je meer van wil in het komende jaar. Wat je meer wil zien, ervaren, voelen, meemaken. Tegelijk kan het ook inzicht geven in de momenten die voor jou misschien toch niet zo veel betekenden, connecties die je misschien niet wil meenemen naar het volgende jaar. En dat is perfect oké: je hoeft niet iedereens vriend te zijn. Deze vragen kunnen je waardevolle inzichten geven en je laten herconnecteren met je waarden.


Sta stil bij wat goed ging en wat niet goed ging, zowel in je professionele als in je privéleven. Check hiervoor bijvoorbeeld de journaling prompts van Susannah Conway, en neem er je doelen en voornemens van het voorbije jaar bij.

  • Welke behaalde je en welke niet?

  • Waarom (niet)? Had je tijdsgebrek of faalangst?

  • Zijn er andere doelen op je pad gekomen die belangrijker leken?


Als ondernemer vind ik dit ook het ideale moment om de cijfers erbij te nemen en ze te gaan analyseren, zelfs al doe je dit al op regelmatige basis. Ga even kijken:

  • hoeveel nieuwe klanten je dit jaar hebt aangetrokken;

  • op welke omzet je gaat eindigen;

  • hoe je verschillende marketingkanalen het doen.

Lees er ook even je reviews op na en sta stil bij alle projecten die je gerealiseerd hebt. Vier je successen en geef jezelf een schouderklopje voor alle mooie zaken die je dit jaar hebt weten te realiseren.


Tip: vertrouw niet enkel op je geheugen, maar neem er ook even statistieken en cijfers bij. Dit kan je niet enkel voor je omzet of klanten doen, maar ook voor andere zones in je leven zoals gezondheid of bijleren. Als je het afgelopen jaar bijvoorbeeld meer wou lezen maar je hebt geen idee hoeveel boeken je uiteindelijk verslonden hebt, dan is het moeilijk te zeggen of je je doel wel of niet bereikt hebt. Heb je hier dit jaar geen cijfers voor? Dan kan deze oefening je een indicatie geven van de cijfers die je volgend jaar kan bijhouden en de systemen die je kunnen helpen om je doelen te behalen. Denk aan Goodreads om bij te houden hoeveel boeken je leest of een smartwatch om je beweging te tracken. Dankzij je statistieken blijf je makkelijker in touch met hoe je je jaar gespendeerd hebt.


In plaats van in deze review een scherp onderscheid te maken tussen professioneel en privé, zou je hem kunnen opsplitsen in verschillende zones die in je leven toe doen. Zo zou je de analyse kunnen maken op het vlak van je relaties, productiviteit, gezondheid, zelfzorg, enzoverder. Voor de meeste mensen is dit een handige aanpak om zeker stil te staan bij elke zone van hun leven.


Dit reviewmoment zorgt er bovendien niet alleen voor dat we onze successen gaan vieren, het jaar mooi kunnen afsluiten en met waardevolle lessen verder kunnen gaan, het is ook een prachtig startpunt om het volgende jaar verder te gaan plannen. Want zonder de benchmark van het vorige jaar, is de kans groot dat je jezelf onrealistische doelen gaat stellen. Als je bijvoorbeeld merkt dat je doel om het afgelopen jaar 10 boeken te lezen gestrand is op 3 gelezen boeken, dan moet je doel voor het komende jaar niet zijn om 15 boeken te gaan lezen. Dan kies je beter iets wat net minder ver ligt van de ervaring die je tot nu toe hebt opgelopen, een doel dat ambitieus, maar ook haalbaar is.



2. Richting bepalen met start - stop - continue


Een oefening die ik graag doe en waarvan ik vind dat hij een hele mooie overgang maakt tussen de review en het plannen is de start - continue - stop oefening. Hiermee bekijk je welke gedragingen, gewoontes of acties je naar het nieuwe jaar toe wil stoppen, waar je mee verder wil gaan en waar je mee wil starten.


Het is een hele heldere manier om wat je in het reviewblok genoteerd hebt te categoriseren en samen te vatten. Je distilleert er de belangrijkste inzichten mee en krijgt een overzicht op vlak van je gewoontes. Wil je hiermee verder gaan, luister dan zeker ook even aflevering 19 van de podcast.



3. Doelen opstellen


Uiteraard is de volgende stap om onze doelen voor het komende jaar te gaan opstellen. Ahja, want zonder doelen ploeteren we maar wat voort in het leven, zonder echt stappen vooruit te zetten. Ik hoop echt dat je de tijd neemt om je doelen in detail op te gaan zetten. Zorg dat ze je motiveren en je het komende jaar meer dan voldoende richting geven. Hiervoor kan je opnieuw de zones gebruiken die je eerder bij de review maakte. Je kan bijvoorbeeld je financiële doelen opstellen, doelen voor je relaties, doelen voor je carrière enzoverder.


Let op met de hoeveelheid doelen die je gaat stellen. Ga niet in elk van je zones drie à vier doelen stellen. Ik heb liever dat je drie concrete doelen voor het nieuwe jaar gaat stellen waar je echt heel hands-on mee aan de slag kan. Als je tien verschillende doelen noteert over alle zones heen, raak je er al snel door overweldigd en geef je ze uiteindelijk op. Een treffende (zelf uitgevonden) quote hierbij:

Kiezen is in dit geval niet verliezen, maar winnen.

Thema van het jaar


Naast de bovenstaande stappen bepaal ik voor mezelf ook een thema voor het komende jaar. Dat is één woord dat weergeeft hoe ik me het komende jaar wil voelen en waar ik vooral op wil focussen. Zo was het woord van het afgelopen jaar voor mij 'inspire' omdat ik mensen vooral wil inspireren om beter met hun tijd om te gaan. Dit heb ik gerealiseerd door me te focussen op waardevolle content zoals deze podcast, cursussen die echt voor transformaties zorgen en door de principes van leading by example & practice what you preach.


Dit ene thema hang ik dan steeds ergens zichtbaar in mijn huis of werkkamer op. Zo word ik dagelijks herinnerd aan wat voor mij de belangrijkste houvast van het jaar is. Ik kan jou alleen maar aanraden om hetzelfde te doen. Maak er een woord van - of een zin, giet het in een fysiek vision board gieten of zet het in het groot op je desktop: hoe je het doet is up to you!



Nu is het aan jou!


Dit zijn mijn belangrijkste stappen bij het uitvoeren van een jaarlijkse review. Reken zeker een halve dag waarbij je je even helemaal afzondert van de buitenwereld om hier door te gaan. Het is de moeite meer dan waard, omdat het zoveel helderheid, zoveel energie en zoveel motivatie geeft om even stil te staan bij je eigen vooruitgang, en je dromen en plannen voor het volgende jaar te noteren.


Ga je zelf aan de slag, check dan zeker de oefeningen in de gratis download!


Wat ik graag wil voor Kerst? Lief dat je het vraagt. Ik zou het super vinden als je even de tijd zou kunnen nemen en een korte review schrijven over deze podcast op het platform waarop je de podcast beluistert. Je zou ons een enorm plezier doen door even te laten weten dat je luistert en andere mensen kennis te laten maken met deze podcast. Alvast ontzettend hard bedankt dat je hier even de tijd voor maakt en dan hopen we dat er heel veel moois uit jouw jaarlijkse review mag komen!

bottom of page