top of page

6 lessons learned uit mijn start met Notion

Misschien ben je op deze blogpost gekomen door al wat over Notion te Googelen en ben je hier terecht gekomen, in which case: welkom!


Misschien ben je door mijn enthousiasme al overtuigd geraakt door Notion, maar ben je nog niet aan het testen geslagen...


Misschien heb je je al eens ingeschreven voor één van mijn gratis webinars over Notion maar de replay nog niet bekeken...


Of misschien heb je je teen al in het water gestoken en ben je op het internet beginnen Googelen, maar ben je verdronken in de diepe poel aan informatie en videos die online te vinden valt dus heb je hem maar even terug langs de kant gegooid want helloooow overwhelm...🤯
Toen ik voor het eerst met Notion startte raakte ik zelf compleet overweldigd door alle mogelijkheden die de tool me kon bieden. Ik zag zotte workspaces verschijnen, video's over formules en ingewikkelde databases en kopieerde templates van anderen om aan de slag te kunnen.


Meer dan een jaar later kan ik je vertellen dat dit 'not the way to go is' als je met Notion wil leren werken. Ik hou van het internet maar het kan ook gewoon een bodemloze put zijn waarin je niet meteen je weg kan vinden om écht concreet met iets aan de slag te gaan.


Net daarom som ik in deze blogpost mijn tips, do's and don'ts op van hoe je het beste met Notion kan leren werken, gebaseerd op mijn eigen ervaring en die van mijn klanten.


Les 1: Start small


Begin met één pagina of één lijstje die je graag in Notion zou willen bijhouden. Ga aan de slag met de verschillende blokken & mogelijkheden en maak een tijdelijke view van de pagina. Wanneer je dit gedaan hebt kan je een tijdje later nog een pagina toevoegen, en dan nog één en dan nog één...


Les 2: Begin met de basis


Veel mensen beginnen met Notion en willen meteen de databases 100% onder de knie krijgen. Terwijl er eigenlijk ook al veel coole dingen te doen zijn met alle 'basis' blokken. Toggles zijn awesome, met de embeds kan je ook fijne dingen doen en de template blokken gebruik ik quasi dagelijks. Dus begin bij het begin en bouw dan langzaam op.Les 3: Evalueer


Neem in het begin de tijd om even stil te staan bij hoe jouw pagina's voor jou werken. Bekijk je alles regelmatig? Vul je al je properties in? Zijn er misschien zaken die je vervelend vindt?


Neem dan even een stap terug, herwerk het en probeer iets anders. Hoe vroeger je tot dit soort van conclusies komt, hoe efficiënter je jouw Notion workspace kan inrichten.


Les 4: Bouw je structuur


Een goede structuur opzetten is één van de moeilijkste dingen aan het uitbouwen van een Notion workspace. Daarom raad ik aan om, eens je de basisfunctionaliteiten onder de knie hebt, een mindmap uit te maken van de pagina's en informatie die je graag in Notion zou willen zien.

Denk aan departementen in je bedrijf, zones in je leven die belangrijk voor je zijn, lijstjes die je wil bijhouden, actie die je moet ondernemen,...


Mindmap the shit out of it. En dan is het natuurlijk nog de kwestie van het bouwen van de structuur.


Les 5: Wacht met templates


In het begin van mijn Notion-gebruik vond ik het gigantisch handig dat ik gewoon templates van anderen kon kopiëren en in mijn eigen workspace kon toepassen. Want waarom zou ik het werk doen als iemand anders dit al gedaan had?


Uiteindelijk was dit niet het beste idee, omdat ik andermans werk in mijn eigen workspace implementeerde, zonder enig idee te hebben van wat voor mij werkte. Notion templates zijn bangelijk, maar ik raad aan om hiermee te wachten tot je voor jezelf helder hebt wat je precies nodig hebt & wat voor jou werkt en zeker totdat je alle functionaliteiten hebt leren kennen.
Les 6: Gebruik een zandbak


Een van de grootste valkuilen van Notion is dat je wil dat het van in het begin en ten allen tijde hierna perfect is.


Terwijl de grote kracht van de tool hem net ligt in het feit dat je heel snel iets kan aanpassen wanneer er in jouw leven zich een verandering voordoet of jouw noden veranderen. Dus perfectie zal niet bestaan.


Wil je toch iets aanpassen? Maak dan eerst voor jezelf een zandbak pagina, waarin je wat dingen kan gaan uittesten. Zo verlies je het origineel niet mocht het toch niet blijken te werken.To Sum Up


Mocht ik nu opnieuw met Notion starten, dan zou ik mijn zoektocht helemaal anders hebben aangepakt. De volgorde waarin ik zaken geleerd had kon veel beter aangepakt worden en in het Nederlands was het toch ook wat gemakkelijker geweest.


Dus besloot ik het voor jou gemakkelijk te maken en mijn kennis en ervaring in een cursus te gieten.


Of zoals een klant het eerder al zo mooi zei:


Ik weet dat jij er al al die tijd aan verscheten hebt en dat ik het dus niet meer moet doen 😅

En eigenlijk is dit exact waar het met deze cursus op neer komt. Ik heb alle informatie die ik over Notion kon vinden in een logische volgorde geplaatst, leer jou stap voor stap met de tool werken, inspireer je met mijn eigen voorbeelden én overgiet alles met een Ellen-sausje.


Interesse?


Op deze pagina kan je meer informatie vinden!


En dan rest er me enkel nog jou veel succes te wensen met je Notion avontuur. You go Ninja!

bottom of page