top of page

5 Gewoontes Die Je Elke Dag 3 Uur Kunnen Besparen

Als content creator, ondernemer of kenniswerker is tijd een van je meest waardevolle bezittingen. Door de jaren heen hebben wij verschillende gewoontes ontwikkeld die ons helpen om productiever en efficiënter te zijn. In deze blogpost delen we welke 5 gewoontes je elke dag 3 uur tijd kunnen helpen besparen.


1. De Brain Dump GewoonteDe brain dump gewoonte is de gewoonte om altijd iets bij de hand te hebben om notities te maken. Of het nu gaat om een notitieboekje of een app zoals Braintoss, het is van vitaal belang dat je altijd iets hebt om notities te maken.
Het helpt je om niet afgeleid te worden door iets anders en je verspilt geen tijd aan het proberen te herinneren wat je vergeten bent.


Deze gewoonte is bijzonder nuttig omdat je als ondernemer of kenniswerker altijd nieuwe ideeën bedenk of belangrijke taken herinner die moeten worden voltooid. Door een aangewezen plek te hebben om alles op te schrijven, maak je je geest vrij om je te concentreren op de taak die voorhanden is, zonder je zorgen te maken over het vergeten van iets belangrijks.


Tijd gespaard? 10 minuten per dag.


2. Win de Dag Taak


Elke ochtend de tijd nemen om op te schrijven wat je meest belangrijke taak voor de dag is. Dat is het 'win de dag' principe. Het grote voordeel aan deze gewoonte is dat deze ene taak hetgene is dat je liefst zo vroeg mogelijk op de dag doet. Dit is één van de gemakkelijkste manieren om prioriteiten te stellen. Het haalt cognitieve last en decision fatigue weg.


Door een duidelijk doel voor de dag te stellen, kan je je energie en tijd richten op het voltooien van die ene taak. Dit helpt je om je niet overweldigd te voelen door een lange to-do-lijst en zorgt ervoor dat je vooruitgang boekt naar je grotere doelen. Het helpt je ook om je dag te beginnen met een gevoel van voldoening, wat een positieve toon zet voor de rest van de dag.


Tijd gespaard? Een uur per dag.


3. First Me, Then SoMe


Voor veel ondernemers is social media is een groot deel van ons werk geworden, waardoor we bijna elke dag online zijn. Maar wanneer we aan het begin van de dag reeds onze tijd op social media doorbrengen, zetten we een dopaminecirkel in gang. Door de shots aan dopamine die we hiermee krijgen, willen we onze telefoon doorheen de dag steeds vaker checken. Stel het gebruik van je telefoon dus zo lang mogelijk uit.


Wanneer je toch even een app wil ingaan, doe het dan met intentie. Wil je gewoon even mindless scrollen (helemaal oké), of wil je zelf iets delen of in gesprek gaan? De intentie voor jezelf duidelijk maken kan ervoor zorgen dat je minder tijd verliest en opgeslorpt wordt door je feed.


Door je gebruik van sociale media uit te stellen tot later op de dag, kan je je meer richten op je werk zonder afgeleid te worden door meldingen of de verleiding om gedachteloos door je feeds te scrollen.


Tijd gespaard? Een uur per dag.


4. Fill the Gap Regel


We hebben vaak de neiging om taken uit te stellen omdat het niet het juiste moment is. Bijvoorbeeld: wanneer het 14u48 is en je hebt net een grote taak afgerond in minder tijd dan verwacht, heb je de neiging om te wachten tot het volgende grote tijdsblok, om 15u, om aan de volgende taak te beginnen. Op dat moment gebruik kan je de fill the gap regel gebruiken.


Ofwel neem je op dat moment heel bewust een pauze om die twaalf minuten te vullen, stap je weg van je bureau en doe je iets dat effectief je batterijen oplaadt. Of je bedenkt welke nuttige taak je nog kan doen om de tijd te vullen. Denk aan het plegen van een telefoontje, iets aanpassen in een tool, een caption schrijven of visual maken.


5. Only Handle It Once


De only handle it once regel betekent voor ons twee verschillende dingen. De ene is dat je maar één keer per dag naar je e-mails en berichten kijk. De tweede is dat je elk e-mailtje en berichtje maar één keer vastpakt.


Dat betekent dat je hier meteen actie mee onderneemt. Is het informatie die je moet bijhouden dan sla je deze meteen op de juiste plaats op. Is het een taak die je moet uitvoeren, dan komt deze op je takenlijst te staan.

Door elke e-mail of bericht slechts één keer af te handelen, kan je tijd besparen door niet herhaaldelijk te controleren of herlezen. Dit helpt je om je te concentreren op het voltooien van taken en berichten op tijd te beantwoorden.


Tijd gespaard? 30 minuten per dag.Bonus: De Dagelijkse Wandeling


Dit is een persoonlijke toevoeging van het Time Hub team. Wandelen is namelijk een cruciaal onderdeel van onze routine geworden. Door even weg te stappen van het werk en de productiviteit te laten voor wat het is, geven we creativiteit een kans.


Het is een moment van reflectie waarin we op de pauzeknop drukken en nadenken over de keuzes die we maken, de maatschappij waarin we leven, hoe onze dag eruitziet, wat we te vertellen hebben en nog veel meer. Het laadt telkens opnieuw onze batterijen op en geeft ons inzichten over leven en werk die we nog nooit heb kunnen bereiken met journalen.


Dit zijn de top 5 gewoontes die jou elke dag tijd kunnen besparen. Door deze gewoontes toe te passen, kan je productief en efficiënt blijven terwijl je je ook richt op je grotere doelen.


Heb jij nog andere tijd besparende gewoontes waar je bij zweert? Laat het ons weten in de comments.


En wil je alvast aan de slag gaan met gewoonte nummer 1, dan kunnen we je hierbij helpen. In onze gratis download 'In 15 minuten meer rust in je hoofd', laten we je kennismaken met het concept van brain dumpen. Download de oefening hier gratis.

bottom of page