top of page

3 tips om komaf te maken met drukte

Drukte is één van de redenen waarom ik mijn bedrijf ben opgestart. Niet om het drukker te hebben - laat dat uit - maar om drukte op mijn eigen manier te tackelen.

"Druk" is het antwoord dat we zo vaak geven op de vraag hoe het met ons gaat. We hebben jobs, gezinnen, een woning die onderhouden moet worden en vrienden die we willen zien. En al worden veel mensen oprecht gelukkig van een vol en actief leven, er lijden ook heel wat mensen onder die constante staat van busy-ness, van alertheid, stress en drukte. Alles voelt too much en het is onhoudbaar om altijd dat niveau van stress te hebben.


Daarom duik ik in aflevering #14 in drukte:

  • Hoe komt het dat we het zo druk hebben en waarom wordt dat als de norm aanzien?

  • Wat kan jij doen aan de drukte in je leven?


Waar komt drukte vandaan?

  1. Het leven is drukker dan vroeger. Eerlijk, het is vandaag op het eind van de dag moeilijker om aan drukte te ontsnappen dan vroeger. De combinatie van kenniswerk en alsmaar sneller evoluerende technologie stelt ons voor uitdagingen die generaties voor ons niet hadden. Het lijkt alsof we constant mee moeten kunnen en altijd bereikbaar moeten zijn. Appjes beantwoorden, Slack-kanalen lezen, overvolle e-mailinboxen: het zijn allemaal vrij recente ontwikkelingen. Met de hoeveelheid nieuws die vandaag op je afkomt, zou je 174 kranten kunnen vullen. Dat is vijf keer zoveel als 35 jaar geleden. Dat is nog zonder de exploderende whatsapp-groepen waar we ons af en toe moeten laten in horen om te tonen dat we betrokken vrienden zijn. Het is dus best pittig om aan drukte te ontsnappen.

  2. Drukte is een statussymbool. Bovendien wordt drukte in onze omgeving vaak als een teken van succes gezien. Hoe kijk je zelf naar mensen die het druk hebben? En welk beeld heb je van een ondernemer die het rustig aan doet en deelt hoe ze op haar gemak een boek leest? Wie denk jij dat het meest succesvol is of de grootste omzet draait? Waarschijnlijk de eerste, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. We gaan er standaard van uit dat iemand die heel veel te doen heeft succesvoller is dan een ander. Daar moeten we vanaf, want die visie zorgt er ook voor dat we onze eigenwaarde gaan associëren met drukte. Als we het niet hysterisch druk hebben, zijn we dan wel productief? En als we niet productief of druk bezig zijn, wat zijn we dan met ons leven aan het doen? Toch niet puur aan het genieten, zeker? Als we ons gevoel van eigenwaarde halen uit het feit dat anderen vinden dat wij het druk moeten hebben, dan gaan we overal achteraan lopen, snakkend naar waardering. Het resultaat: we lopen brandjes te blussen en zijn zelden bezig zijn met de dingen die echt belangrijk voor ons zijn.

  3. Drukte is de makkelijkste optie. Het is gemakkelijk om druk bezig te zijn. We hebben het vaak te druk omdat we geen moeilijke keuzes willen maken. Het is gemakkelijker om alles te aanvaarden zoals het nu is, in plaats van tegen de stroom in te zwemmen. Het is bijvoorbeeld gemakkelijker om 's ochtends eerst onze mailbox te openen en reactief te werken dan om strenge grenzen op te stellen tegenover de mensen rondom ons, om 'nee' te zeggen en aan een belangrijk project te werken. Het is gemakkelijker om te blijven afspreken met die ene vriendin die je energie slurpt, dan om er een moeilijk gesprek mee aan te gaan of de vriendschap te verbreken. Het is gemakkelijker om te proberen alles tegelijk te doen, dan om te kiezen waar we onze aandacht, tijd, liefde en aandacht aan gaan besteden. Als mens zijn we hard-wired om de weg van de minste weerstand te kiezen. Als drukte betekent dat we geen moeilijke keuzes moeten maken, dan kiezen we drukte. Elke keer.Hoe reken je af met drukte?


Neem de regie over je leven terug

Om aan de drukte te ontsnappen moet je op dit vlak de regie over je leven terugnemen. Wat is het belangrijkst? Voldoen aan andermans verwachtingen of zelf bepalen hoe je jouw eigenwaarde definieert? Doe de dingen die je zelf wil, die passen bij het type mens dat je bent en ga de richting uit die je zelf wil uitgaan.

Geen idee hoe je hieraan begin? Beluister zeker aflevering 7 over grenzen stellen.

Herdefinieer hoe succes er voor jou uitziet

Als je naar die succesvolle onderneemster kijkt die vlotjes maanden van 20k draait, maar zichzelf ervoor kapot werkt, is dat dan jouw definitie van succes? Of kies je liever een andere definitie? Eentje waarbij je misschien minder verdient per maand, maar meer dan genoeg om je bedrijf te runnen en comfortabel te leven, terwijl je tegelijk voldoende tijd met je gezin kan doorbrengen en gewoon kan chillen wanneer je wil? Ik weet alvast dat dat tweede mijn visie op succes is.

Kies 1 iets

Je hoef je leven niet helemaal om te gooien. Gebruik deze aflevering om een stap terug te zetten en je verantwoordelijkheden objectief te analyseren: wat zorgt bij jou voor drukte? Kies 1 iets wat je vandaag kan veranderen of kan beginnen aanpakken. Kom gewoon in beweging, zorg ervoor dat dit inspiratiemomentje geen inspiratiemoment blijft en zet die eerste stap naar succes, geluk, balans en ontspanning.

bottom of page