top of page

3 tips om je doelen vol te houden

Je kent het gevoel: aan de start van een jaar of een nieuw kwartaal zit je vol ideeën en energie. Je hebt grote doelen die je wil behalen en bedenkt elke seconde nog een grootser idee. Die fresh start energie stuwt je de eerste dagen en weken voort, tot je eens een mindere dag hebt, op een drempel botst of tegenslag hebt.
Je doelen verdwijnen tijdelijk naar de achtergrond en dat is normaal. We hebben allemaal genoeg aan ons hoofd. Je hebt je doelen destijds wel opgesteld met het idee dat ze jou dichter bij je ideale leven zouden brengen. Het is voor jou dus belangrijk om ze uiteindelijk te gaan behalen, toch?


Met deze drie tips help je jezelf op weg:


1. Making it easy


Stel jezelf de vraag: hoe kan ik het voor mezelf gemakkelijker maken om deze doelen te bereiken of taken uit te voeren? Hoe maak ik het aantrekkelijker om eraan te beginnen?

  • Wil je elke week een blogpost schrijven? Maak een lijst met ideeën en zet een template klaar die je elke week kan hergebruiken.

  • Plan je om je beste vrienden een kaartje te sturen voor hun verjaardag? Koop al alle kaartjes voor het hele jaar en maak een afspraak in je agenda wanneer je ieder kaartje gaat schrijven, mét een lekkere tas thee bij.


Bedenk manieren om de “lastige” aspecten van een taak of doel te verlichten én om het leuker te maken.2. Plan for Failure


Stel je doelen op, denk dan al even vooruit. Je bevindt je drie maanden in de toekomst en je hebt geen enkele van je doelen gehaald: hoe komt het? Wat is er mis gegaan? Had je te weinig tijd voorzien? Was je doel afhankelijk van andere doelen of andere mensen?


De belangrijkste vraag die je moet beantwoorden is hoe kan je dit voorkomen? Identificeer de obstakels waarvan jij denkt dat ze in de weg zullen staan en bedenk hoe je ze kan vermijden.3. Living your values


Je doelen helpen je op weg naar je ideale leven. Je kernwaarden geven daarbij de richting aan. Ze vertellen je waarom jij doet wat je doet. Omdat je bijvoorbeeld flexibiliteit, creativiteit, eerlijkheid of familie belangrijk vindt. Kernwaarden helpen je om je leven in te richten en tijd te maken voor dingen die jij belangrijk vindt.


Benieuwd wat jouw kernwaarden zijn? Pak je favoriete marker, google even een kernwoordenzoeker en duid aan wat voor jou belangrijk is. Probeer om tot een zestal woorden te komen die je écht aanspreken.


Wil je je doelen voor ogen houden, probeer de komende weken en maanden deze waarden te omarmen en te integreren in je dagelijkse leven. Is mildheid een kernwaarde: wees mild voor jezelf. Heb je creativiteit gemarkeerd: maak tijd en (fysieke) ruimte voor je eigen creativiteit.


Zo kom je dagelijks al dichter bij je doelen.


Wil je écht concreet aan de slag gaan met jouw doelen en planning? In 'Intuïtief Productief' leer ik jou hoe je van A tot Z meer tijd kan gaan winnen.


Zet je nu op de wachtlijst en wordt als eerste op de hoogte gebracht wanneer de deuren weer open gaan!


bottom of page